Search











Rove Concepts

Entries in Canada (244)

Sunday
Mar012015

L’après-guerre 

Often times an architect's portfolio seems so unattainable. I was pleasantly surprised when I came across this project by Montreal architects L. McComber, because it appears to be a very attainable renovation - taking an older home and making it current and functional without a bunch of fancy and unnecessary detail. To conserve the best aspects of this post-war worker housing: this is what a young family asked their architect. The wood floors and almost all of the walls and original plaster mouldings have been restored. A series of targeted modifications helped to bring light and a modern feel to the home: a new pantry-wall in the kitchen, sliding doors to the hallway and a serving hatch in the dining room. The bathroom has been expanded underneath the existing skylight dividing it with the bath on one side and a large storage wall on the other. Cascading onto the natural quartz ceramic, the overhead light provides a welcoming depth in this tiny space. A small playroom in the basement covered with birch wood ceiling and fibre board walls created a pleasant refuge for the kids.

Click to read more ...

Friday
Feb132015

Not your average family cottage

The folks of Toronto design firm Prototype Design Lab sent along photos of a project they recently completed that I had to share. This is a family cottage in northern Ontario (McKellar) and it is unlike any 'cottage' I have ever seen. When I think cottage I envision pine panelled walls, a rustic kitchen and some antlers on the wall. This cottage IS NOT THAT. We designed this cottage for a family that loves to entertain, cook, and eat. Their whole lifestyle is based around the kitchen, so right off the bat we knew that this space had to be functional, but incredible. The kitchen starts out like a restaurant kitchen, with durable, stainless steel surfaces, but is designed to be warm and eclectic with a great mix of modern & vintage fixtures; pendant lamps, floating shelves and stunning blackened steel-framed chalkboard panels acting as cabinet doors. Then there are some really warm elements such as a reclaimed barn wood wall & ceiling feature, marble counter tops, glass shelving & and reclaimed wine crate table. The palette of the space suggest vintage, contemporary and industrial all at the same time!

Click to read more ...

Tuesday
Feb102015

Cantilevered in the woods

You know your friends would be bugging you constantly to spend boring winter weekends at your cabin if this was yours. And in the summer? Absolutely! Another perfectly executed home by _naturehumaine. Having bought a beautiful plot of wooded land in Quebec’s Eastern Townships, the client dreamt of building a country house that would be in perfect symbiosis with its natural environment. The house is characterized by two stacked volumes; a wooden clad volume anchored into the mountain supports a cantilevering ground floor volume above. This gable roofed volume raised into the air gives the sensation that the house is floating amongst the trees. Vast views of Mount Orford and the valley below are framed by a long horizontal strip window. The kitchen and master bathroom are carved out of a black volume at the center of the house dividing living spaces from the master bedroom.

Click to read more ...

Tuesday
Feb102015

Half old, half new

One of my favourite Canadian architecture firms continues to impress me with their ingenuity and attention to detail. _naturehumaine blew me away with this home in Montreal. The clients had outgrown their 1920's house on a large lot on Montreal’s south shore. They wanted a contemporary extension that would harmonize with their existing house and highlight and expose the structural brick. The existing house and the extension were separated by a glazed volume where the vertical circulation of the house is located. The extension is organized into 2 intertwining volumes. A brick volume makes up the base and becomes the support for a steel clad volume that projects out into the backyard. The 'sleeping basket' is found at this projection where a large window frames the foliage. This becomes a space to relax and gaze out towards the garden as well as an area for the children to play while maintaining contact with the kitchen and dining spaces below.

The new extension is subtle in its detail, and with a flat roof line matching the old house, seems to blend fairly seamlessly. 

Of course, because they are brilliant, _naturehumaine kept the brick of the old part of the house exposed. AS THEY SHOULD. :)

Are you sick of pot lights too? LOOK WHAT THEY DID HERE!!!

That storage pod thing is pretty cool, housing a 'secret' powder room.

Click to read more ...

Sunday
Feb082015

Rustic and refined

There is nothing I like more than a mixture of rustic and modern styles....so I am totally enamoured with this 112 year old renovated home in Toronto featured at Style At Home. Purchased by designer Paula Velez two years ago, the 2800 sq ft home endured a 9 month renovation that included some demolition of walls, the top floor gutted to create a master suite, a ridiculously fabulous kitchen renovation and much more. This home has it all. 

Click to read more ...

Page 1 ... 2 3 4 5 6 ... 49 Next 5 Entries »