Displaying posts labeled "Grey"

The minute I spotted this house I had to show my husband. I imagine us building something like this – simple architecture that blurs the lines between indoors and outdoors – one day on a lake and living our best geriatric lives 🙂 Designed by Berman Horn Studio. Little Peek, a small home fifteen miles from Maine’s mid-coast on the island of Vinalhaven, is both an escape and a refuge from today’s urban existence. The house is a contemporary reinterpretation of the New England connected farmhouse. Organized as a long bar that faces the water to the west, the Camden Hills to the north and untouched ledges to the east, it includes a main house, a small guest cottage, and a custom designed fully screened porch that links the two. This porch, which creates a shared exterior room and frames views to the landscape, extends the profile of the roofline to tie the two houses together. Along its length the house transforms from cape to saltbox to create the traditional “Ell” found in historic buildings in the area. Within the whitewashed interior, the decision was made to limit the visual presence of wood to give nature the chance to enter uncontested through the large industrial windows and bring focus onto the textures and colors of the stone, huckleberry, bay and lichen that surround the house. Details are both modest and spare, recalling the cleanliness of the Shaker aesthetic. The interiors are inspired by a casual but edited mix of American and French antiques and textiles juxtaposed with the clean lines and playful finishes of late 20th century contemporary design. The vibrant colors and painted surfaces create a warm counterpoint to the ever-changing vista of the outdoors. (Photos: Greta Rybus)

A restored Seattle Craftsman

Posted on Tue, 11 May 2021 by KiM

Simple and elegant and timeless. A gorgeous restoration designed by Lisa Staton. Perched up on a hill in a bustling Seattle neighborhood, our clients came to us wanting to do a full gut remodel and restoration of their classic Craftsman house. The request was for us to restore the old bones of the house where years of various renovations had stripped it away (especially in the kitchen). They wanted a generous kitchen that flowed easily into the dining room for entertaining. Key to making the new space-plan work was moving the powder room to the opposite side of the house which also allowed us to create a butlers bar area. Windows on the main floor were re-configured to match the size and proportion of existing original wood windows. In the dining room inky gray walls and a crisp white ceiling marry well with the new kitchen. While the kitchen is all brand new, details like the new windows, open shelves in brass and marble and the vintage 1900s French cabinet keep it true to the old house. A simple mudroom sits off the kitchen. Upstairs the main bath was fully redone with a combo of black marble hexagon floor, putty pink cabinets and custom lights and mirrors. (Photos: Aaron Leitz)

A mostly vintage home

Posted on Thu, 29 Apr 2021 by KiM

I LOVE this Venice, California home which happens to belong to Anna Paquin and Steve Moyer. A sweet vintage, mid-century modern vibe, designed by Arabella McIntosh. Arabella completed the interior decoration and styling of this 7000 sqft home in just five months during 2019 while the family were overseas filming. The brief was to add warmth and character to the newly built home. With a group ethos on sustainability and using materials already in circulation they were able to create a new home with as little new materials as possible. Over 80% of Arabella’s budget was spent on vintage pieces and materials. Antiques were sourced from all over the US and from Europe. Custom pieces were created to suit the large family’s needs. The oversized dining table/ ping pong table in the downstairs area Arabella designed is made from maple floorboards salvaged from a bowling alley – and the iron base was once a kitchen island. The pendant that sits above it is a repurposed truck hubcap, and even the canopy is vintage, sourced to match the patina of the light. It doubles as a large seating area to entertain guests next to the wet bar. It also doubles as a ping pong table for Steve and his son with a removable custom leather net and paddles. (Architect: Studio of Environmental Architecture; Landscape Design: Big Red Sun; Photos: Jess Isaac)

Belgian beauty

Posted on Fri, 16 Apr 2021 by midcenturyjo

“A former glass factory was transformed into single family homes … The project started from a bare construction. The idea was to design the entire interior in an industrial cosy natural way. The use of chalk, concrete, steel windows, marbles, oak floorings and linen curtains. To have an energy neutral building had never an effect on the interior but is a great plus. This project is a perfect example of an added value in a beautiful collaboration between client and interior architect.”

It’s a masterclass in modern Belgian design. The spare beauty, the use of grey, the simple material palette. DS Apartment in Gent by Æ Studio.

Photography by Jan Verlinde

Minimal modern concrete

Posted on Thu, 8 Apr 2021 by midcenturyjo

It’s all about drama and bold personalities in this concrete addition to a Melbourne weatherboard home. Modern clean lines, a swathe of stone running through the kitchen and carefully chosen statement pieces bring a feeling of sculptural brutalism softened by fabrics and texture. Toorak House by Melbourne-based architectural firm Kennon.