Displaying posts labeled "Renovation"

A tonal terrace

Posted on Thu, 23 May 2024 by KiM

A four-storey townhouse in Dalston re-imagined and transformed into a bold, colourful and bohemian sanctuary. The existing house was divided into two dwellings, a small flat with fronts steps leading down on the lower ground floor and a family maisonette on the upper three floors, accessed up a flight of external stairs. The brief was to combine the two separate dwellings into one home and restore the grand townhouse to its former glory. Zoe and Benedict wanted to change the basement flat into the main kitchen and living space, so that it could open onto the generous garden. They also wanted to keep the original through-lounge on the upper floor as well as providing a main bedroom with en-suite, a family bathroom, and further rooms to be used as bedrooms and study space but able to adapt over time. Early discussions for the new construction elements of the project kept returning to mid-century Los Angeles style and we liked the idea of entering the house on a Brooklyn feel and switching from East Coast to West Coast to discover a brightly lit, mid-century Californian style living space inside.
This renovated home (another one by Bradley Van Der Straeten) is packed with really moody colours and really has such a wonderful energy about it. A very happy place to be.

The Venetian Pantry

Posted on Tue, 21 May 2024 by KiM

A calming remodel of a Victorian terrace in Stoke Newington, with a rustic, Italian charm, that is centred around a sociable kitchen and its pantry. Martina and Joe approached us from the outset with the most beautifully laid out briefing document, with a clear direction for the finished aesthetic – textured, rustic, Italian and English combined. On a practical level, the brief was focused on a ground floor extension that could achieve a wider, open and more sociable kitchen to accommodate our clients’ love of social cooking and entertaining. For the loft space, Martina and Joe wanted to convert this space into a calm, main bedroom and ensuite with dressing area, with Italian references like the ground floor. The extension is two peaked volumes that form a stepped plan to respond to the varying lengths of the neighbouring houses.
Oh how I adore this new kitchen, and the simplicity and practicality of the spaces London-based architecture firm Bradley Van Der Straeten re-designed and created in this home.

Two cottages in Norfolk become one

Posted on Thu, 9 May 2024 by KiM

Historically the two cottages were separate entities however they were usually occupied together. The accommodation in each was compromised; bedrooms accessed through bedrooms, cramped kitchens and no space where the occupants could gather. The scheme joined the cottages with an extension which freed up the floorplan and consolidated the spaces and created a large convivial dine in kitchen. The form of the extension was designed to reference the original pitched roofs of the cottages whilst the materials chosen were to contrast those of the existing cottages. The intention was that new and old elements were easily and proudly distinguishable. Elsewhere particular attention was made to preserve the integrity and character of the original cottages making interventions when only necessary. The emphasis for the interior decoration was that it should feel layered and lived in.
I am always a fan of a mix of modern and traditional so this renovation is a win for me, particularly if it means getting a large, functional kitchen in the end. Designed by Anna Haines; Architect: Kathryn Manning of Adaptation Architecture; Photos: Rachael Smith.

Inside an iconic landmark building built in 1908 in the Upper West Side, the home is combined by two adjacent apartments.  The goals were to reconfigure a thoughtful flow tracing the footprint of the new owner while carrying out the inherited architectural details seamlessly. The original architectural detail was carefully preserved and set the tone of the dwelling while connecting the design to the beaux arts roots of the building. Steeped in the rich history of New York, our focus was a transformative journey to reshape the historic home with a new narrative.
I am DYING over all of that original wood detail. I would have been inclined to have gone darker in the rest of the spaces so the white isn’t so contrasting but I appreciate the bold approach. Design: Bespoke Only; Photos: William Jess Laird.

The barn they found is vast and it was a bit of an overwhelming prospect for the family. They loved the scale of the buildings but they wanted our team to make it cosy for the four of them as well as an epic entertaining space for bigger gatherings. Much of the beauty of the original beauty of the building had been lost behind modern insulation, poor glazing and stark flooring. Contemporary partition walls had broken up its natural flow and a mezzanine office blocked light and took away from the scale of the building. By removing metres of contemporary stainless steel walkways and staircases that blocked views and felt cold we revealed the extraordinary architectural features of the barn. New windows, antique flooring, large fireplaces to our design, traditionally made bespoke joinery, furniture and lighting all added together to make a warm and welcoming home that feels like it has evolved over time. It has been a wonderful project of collaboration with the clients and as times changed with Covid, so did our brief. A music studio was built, a swimming pool added into one of the courtyards and a tennis court will be come next. It really is the perfect country home that works as well with two people in it as it does with a huge party.
What an epic home filled with everything you could possibly need – including 3 kitchens?! I love that Emma Kirby Design de-modernized it and highlighted so much of the original architecture. Brilliant.