Displaying posts labeled "Blue"

Blue and green in a Paris apartment

Posted on Thu, 10 Jan 2019 by KiM

This post is a combination of 3 big loves of mine. Paris architecture, jaw-dropping interior design and one of my favourite architecture + design firms GCG Architectes. This apartment is really REALLY fabulous. I adore every inch of it – from the blue and green colour scheme to the chevron wood floors to the tile and that little high gloss dining niche (that is something I’m taking note of – I ADORE how they painted out the window sills). ***Update: this is the apartment of Studio Maddox, who is responsible for the interior design.

Photos: Sister Agency

Working on a Saturday

Posted on Sat, 15 Dec 2018 by midcenturyjo

It’s like I say time and time again. If you have to drag yourself into work on a weekend it helps if it’s somewhere stylish … plus good coffee is a definite bonus. #tag is a co-working space for digital creatives in Warsaw designed by mode:lina™ architectsAdd to the mix excellent beverages, the ability to shoot videos or photos and a large workshop and you have just about everything you need as an indie content producer. (Loving those coffee cup walls 😉

From a forgotten house in the suburbs of Paris, lost to years of neglect, to a contemporary family home threefold in size.

“It’s difficult to imagine the spectacular transformation this house has undergone. At the request of its new owners, a young couple with two kids, the renovation involved a downstairs extension and roof elevation, increasing the size of the house from a meager 40m2 to a generous 140m2.

The first step, in order to start afresh, involved removing all the existing ‘lean-to’ annexes, which had been added over the years without much coherence. A new extension was then built to the left side of the house, to preserve space for the garden to the right. The new kitchen being located in the extension downstairs, which gives directly onto the the garden.

In place of an old veranda, the exterior wall was brought forward in order to align the facade accross the width of the house. The previous small and dark living room becoming a large, open-plan living area bathed in natural light. Full length patio doors give directly onto the garden. A contemporary woodland wall decor to the rear of the living room dialogues with the garden. Upstairs, the roof extension creating a 2nd floor houses a spacious parental suite.

The exterior facade follows traditional 19th century Parisian century design codes, with Persian-style shutters, cast iron balcony railings and a grey slate roof. The large windows, their painted black frames, as well as the wooden terrace, brings a contemporary edge.”

Brilliant transformation like this give so much hope to those of us living in old houses in dire need of renovation. From ugly duckling to beautiful swan through grit and determination, a healthy budget and the talent of a fabulous architectural firm like Camille Hermand Architectures. Look out for the before photos below of the complete change the dingy and dank to a bright, light-filled family home.

Photography by Jennifer Sath

Magnolia House

Posted on Wed, 12 Dec 2018 by midcenturyjo

It was a labour of love. Over two years Arent & Pyke worked with the family who owned the house on a full scale overhaul. “The interior architecture, furnishing, decoration, art selection, exterior paint scheme and final styling pieces were all lovingly designed, crafted and curated to create a home that was both sophisticated and comfortable while still being functional and appropriate for a young family.” A beautiful home by one of Australia’s foremost interior design firms that speaks to the clients and about the clients.

 

Véronique Cotrel blows my mind once again with this latest project of hers. This historic apartment was beautifully redecorated in the early twentieth century, by the family of the current owners. Our mission was to keep the spirit of this renovation, while restoring modernity, style and a new start to this place rich in emotions.

The main problem of this project was to put the kitchen back in the heart of the living space. This one was, as often, located near the service staircase, far from the living room. After studying various layout options, she naturally found her place in the old dining room, bathed in light. This room was loaded with very impressive decorative elements, such as this wooden fireplace. We wanted to preserve it, while highlighting it, and integrating it into a modern and functional kitchen. The blue becomes a founding element of the project, which continues through the spaces, as a common thread. The kitchen was designed by Agence Véronique Cotrel, in collaboration with Boffi. The glazed storage and chandelier have been preserved and restored. 

The kitchen has been largely open to the living room in which a dining area has been integrated. We designed a custom library, flanked by two vintage mirrors. The wall paneling has been preserved or redone when necessary. This work has made the space completely homogeneous, and visually connected with the entire project. Blue comes here in a softer way, on the wall paneling.

The bathroom is still a beautiful example of a gap between the history of the place and its current interpretation. The sink has been preserved and restored. It hosts an original faucet that has been adapted. The floor is made of herringbone tiles, in line with Haussmannian parquet floors.

See more of Véronique’s projects here