Displaying posts labeled "Modern"

St Kilda House – a wild Georgian family home

Posted on Wed, 15 May 2024 by KiM

This home has been brought into the contemporary with unexpected saturations of colours, an extraordinary art collection and his exceptional eye for furniture. Throughout, floorboards have been stripped back and sanded to give a softer tonal cohesion. On the lower floor, white predominates for walls and ceilings in the front portion of the house. Effectively creating a backdrop to the art and furniture collection, the white additionally amplifies light and allows the Georgian features and leadlight detailing to sing. Each room throughout the house, while active with artwork and sculptural form is given energy by one dominant colour. A pair of purple chairs in one, for example, Tiffany blue walls in another. Circular motifs are a constant throughout the home with large spherical pendants, artworks, chandeliers and mirrors all exploring this form. Furniture and objects and mixed-and-matched with a divine sense of play throughout, such as the disco ball and hanging chairs in the indoor pool, or the floral mural descending from the turret room – this home is having fun. 
I loooove the creativity exuding from every inch of this St Kilda, VIC home designed by SJB (except maybe the kitchen? It seems very underwhelming and detached from the rest of the home) and that indoor pool room is killer! A party house if I ever saw one. Photos: Sharyn Cairns.

The St Vincents Place Residence by B.E Architecture combines classical charm with modern aesthetics. Its new extension, concealed behind a heritage exterior, serves as a cultural blend, honouring history while embracing innovation. Craftsmanship shines through with Victorian-inspired details and contemporary materials like concrete and terrazzo floors. Carefully curated artworks and an eclectic interior reflect varied cultures. It’s a sanctuary of renewal, bridging heritage preservation with elevated living standards.

Photography Derek Swalwell.

Designer’s own

Posted on Mon, 6 May 2024 by midcenturyjo

Studio Johnston Head of Interiors and Project Director, Stefania Reynolds, ingeniously revamped this city-fringe apartment using a Mediterranean color scheme and clever spatial changes. Removing a kitchen column expanded the area and created a seamless overlapping layout. Two key adjustments maximized functionality: closing one end of the galley kitchen to create a separate home office and adding a storage unit with sliding doors. The dining area features custom-designed furniture and softening geometric lines with curved joinery and plush seating, all adorned in rich, earthy tones.

Photography by Anson Smart & Brett Boardman.

Chimney Rock

Posted on Fri, 3 May 2024 by KiM

Situated at the foot of a towering 14,000-foot mountain peak and overlooking ancient red rock formations, this modern yet warm home crests a forested ridge. Studio Plow’s maiden, ground-up design embraces the surrounding coniferous forest of Colorado’s Front Range while offering a cozy and inviting refuge for the parents of Plow’s Founder and Chief Creative Officer, Brit Epperson. Created to emulate the intimacy of camping while maximizing the area’s grandiose mountain views, the home’s design is inspired by household rituals and a connection to nature. Each detail of this special home was lovingly crafted in collaboration with kin. With many of the custom furniture pieces sourced from Epperson’s brother, furniture designer, and builder Barrett Karber, the integration of various family skills and heirlooms into the design creates a truly bespoke, forever home for the architect and interior designer’s parents.
Most designer’s would have gone cabin-chic with this home given the rugged terrain and surroundings but the interior is sophisticated, contemporary and really warm. A bit minimal was a great approach so as to not distract from the incredible views. General Contractor: High Country Homes; Custom Furniture: Grain Construction; Photography: Nicole Franzen

A chapel conversion in Devon

Posted on Wed, 1 May 2024 by KiM

Tucked within the picturesque landscape of west Devon is the Old Chapel. This early 20th century sanctuary has been reinterpreted into a family home that maximises its compelling ecclesiastical interior. The nave is now a spacious open plan living area, revolving around a central wood burning stove, with slender arched windows framing the coastal topography beyond. Reclaimed timber boards line the stripped-back ceiling, intermittently broken by restored rhythmic joists accentuating the drama of the pitched eaves. Levitating above the kitchen is a new plywood room housing an additional bedroom and study space which can be reached from a new stairwell wending its way between a repointed stone gable. Downstairs the crypt has been extended to accommodate generous south-facing bedrooms that overlook a sloping garden and intimate courtyard. Sculpted niches have been recessed into the thick stone walls, housing subtle light fixtures. We love church conversions and this one with a distinctive modern and minimal approach is so soothing. You can almost hear the angels singing. Architect: Tuckey Design Studio; Photos: James Brittain.