Displaying posts labeled "Wood"

37.2

Posted on Thu, 10 Oct 2013 by KiM

I thought I’d get a bit artsy fartsy with you all this afternoon and feature two really creative projects by Parisian architecture firm 37.2 (made up of Francesca Bonesio and Nicolas Guiraud). First up we’ve got “cook on the wild side”. This domestic installation is a portrait of our client Lise. Made of multiple oak pieces, it shows two distinctive sides of Lise’s personality. The corridor side is a very symmetrical, neat, precise and tidy structure that turns wild. The kitchen side is a very instinctive, light and chaotic design that seems more fragile. What a fun way to hide an ugly hood fan!

And this is a little ‘out there’ but the scenery is so beautiful and the structure has such an impact… Sloping House is a makeshift shelter that clings to the side of an extinct volcano in the Puy de Serveix, in France’s Massif Central. Built from recycled timber by the artists themselves, this sculptural one-person refuge, seems to erupt from the grassy slope, as if the structure’s wooden planks are being flung out of the earth only to reform into the neat lines of an archetypal hut. On entering, you will be forced to crouch, as in a boat descending a wave. You will have the feeling of literally plunging into a skyless landscape and it is only when you seat yourself down on the strange, angular recliner within that the sky will reappear and you will experience the unique sensation of this peculiar vantage point.

The Nak

Posted on Tue, 8 Oct 2013 by midcenturyjo

A few posts ago there was much debate about a Soviet bunker conversion. Bad history vs. good design. Can new lives and loves erase the horror, the harm? The Nak is a reconverted horse knackery, partly reconstructed to become a private weekender in the bush near Trafalgar in Victoria, Australia. Wolveridge Architects have created a home that is beautiful and functional while sitting solidly in its bush setting like the agricultural/industrial building it once was. The death of horses has given way to new life, new use. Thoughts? Can good adaptive design rehabilitate not just the building but the building’s history?

It’s all about the view

Posted on Tue, 1 Oct 2013 by KiM

Thank you Simon Devitt

Vallée de Joux house

Posted on Sun, 22 Sep 2013 by KiM

Here is another house designed by Swiss architect Ralph Germann that I received lots of big juicy photos of. This one like the one I blogged Friday is another take on a modern cabin so I’m totally smitten right off the bat. I have always been intrigued by homes with odd shaped windows placed unconventionally, and the windows in this home are just that. I love that some are low and horizontal (perfect in a bedroom so you have a great view from the bed), and others tall and narrow only providing a glimpse of the scenery beyond. 

Arsenal B47

Posted on Fri, 20 Sep 2013 by KiM

A couple of weeks ago I featured Swiss architect Ralph Germann…but it turns out I used some photos I shouldn’t have. OOPS! I was kindly sent lots of juicy photos of 2 projects I am allowed to feature (thanks Ralph and Christiane!), so here is one of them. I LOVE this home because it has the “modern cabin” vibe I desperately want for my new house.

Arsenal B47The owner of the arsenal wanted to convert this former Swiss army building, constructed during the Second World War, into a habitable space. Ralph Germann’s transformation involved inserting a glass cube into the old structure, an option which meant he didn’t have to touch the patina of the walls, and was able to preserve the roof and some historic details such as the “charge maximum 1500 kg au m2”[maximum load 1500 kg/m2] sign on the wall. Whilst wishing to preserve this testimony to the past, the architect retained only simple materials – noble and solid – including larch, slate, glass and metal. And by interpreting them using clean, pure lines, he has given the chalet a timeless feel. To avoid sliding into an atmosphere of austerity, Ralph Germann has added an unexpected touch of colour behind the cloakroom door: a bold shade of fuchsia. This design, functional above all else, places the emphasis on light and space. To achieve the second, the architect has designed another cube – but in wood this time. Set within the heart of the glass structure, it houses the WCs, cupboards, and even the bed, which folds up when not in use. This optimizes space in this area, which measures only 49 m2.

(Furniture and interior design: Ralph Germann. Photography: Lionel Henriod. Photo stylist: Patricia Schmid.)